Kamis, 17 Januari 2013

Resepi Ayam(manuk) PANSUH


Resepi Ayam(manuk) PANSUH

masakan adat SARAWAK

MANUK PANSUH
Bahan-bahan:
Seruas buluh lemang
1/2 ekor ayam yg telah dipotong
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah dan 5 ulas Bwg Putih
I kuntum Bunga kantan
Garam dan sedikit serbuk perasa
Secekal pucuk ubi diramas.
1/2 cawan air
Cara-cara memansuhnya:
  1. Sediakan bara api (Seperti membakar lemang)
  2. Bersihkan buluh
  3. Bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat
  4. Bersihkan ayam
  5. Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk perasa dan Bunga kantan
  6. Gaulkan dengan garamnya / perasa secukup rasa.
  7. Kemudian masukkan ayam yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
  8. Jangan hentak buluh dan masukkan sedikit air Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
  9. Bakarlah di atas bara api lebih kurang setengah jam.
  10. Bila asap didihan keluar dari penutup buluh maka pansuh telah masak.
  11. Hidangkan.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar