Senin, 28 Januari 2013

Ayam Panggang Kalasan


Ayam Panggang Kalasan. ~

Bahan2nya
1 ekor ayam di potong 8 atau 10 (di rempahkan dengan kicap manis, serbuk kunyit, serbuk jintan manis & ketumbar & garam, perap selama 1 jam)
Lepas itu Panggang Ayam dalam oven selama 25mins dalam sudu 160C.

Kuah nya
1 kotak krim santan (200ml)
2 labu bawang besar - dikisar
1 tangkai daun ketumbar bersama akar nya dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
2 sudu besar cili kisar
1 inch lengkuas di kisar
1/2 inch halia dikisar
4 batang serai (2 dikisar & 2 dititik)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2nya - Kuahnya
Panaskan minyak di kuali, letakan 2 batang serai, goreng ia sebentar. Letakan bahan2 yang di kisar, goreng hingga ia wangi letakan 1 kuid knorr ikan bilis. Bila sudah wangi, letakan krim santan dan air 1/2 cawan. Gaulkan hingga sebati dan mendidih. Ambil ayam yang sudah di panggang dan letakan didalam kuahnya. Gaulkan bersama kuah dan ayam nya. Rasa kuahnya, lemak pedas dan manis. Tutupkan api. Sajikan bersama nasi putih panas2, taburkan sedikit daun ketumbar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar