Senin, 28 Januari 2013

Daging Goreng Halia


daging ni hasil skodeng rancangan 5 rencah 5 rasa td...cuma tukar rusa kpd daging lembu je...

Daging Goreng Halia

bahan:

300 gm daging btg pinang
2 sudu besar sos tiram
2-3 titik minyak bijan
1 sudu besar kicap cair masin
sedikit serbuk lada sulah

*perap semua bahan di atas selama 1/2 jam

bahan hiris:

1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 1/2 inc halia
sedikit daun bawang
cili merah- buang biji sblm hiris

cara:

panaskan minyak- guna api besar
tumis halia, bwg besar dan bwg putih sampai naik bau
masukkan daging yg diperap
masukkan sedikit je air (dlm 2-3 sudu je)
bila daging dh masak, masukkan cili dan daun bwg yg dihiris
*x perlu garam sbb bahan perapan dah masin

(kalo guna daging btg pinang, tempoh memasak sekejap je...
kalo guna bhgn lain, rebus dulu daging hingga empuk)
http://denuanza.blogspot.com/2013/01/daging-goreng-halia.html

daging ni hasil skodeng rancangan 5 rencah 5 rasa td...cuma tukar rusa kpd daging lembu je...

Daging Goreng Halia

bahan:

300 gm daging btg pinang
2 sudu besar sos tiram
2-3 titik minyak bijan
1 sudu besar kicap cair masin
sedikit serbuk lada sulah

*perap semua bahan di atas selama 1/2 jam

bahan hiris:

1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 1/2  inc halia
sedikit daun bawang
cili merah- buang biji sblm hiris

cara:

panaskan minyak- guna api besar
tumis halia, bwg besar dan bwg putih sampai naik bau
masukkan daging yg diperap
masukkan sedikit je air (dlm 2-3 sudu je)
bila daging dh masak, masukkan cili dan daun bwg yg dihiris
*x perlu garam sbb bahan perapan dah masin

(kalo guna daging btg pinang, tempoh memasak sekejap je...
kalo guna bhgn lain, rebus dulu daging hingga empuk)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar