KACANG GORENG BAWANG PUTIH
Bahan-bahan:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifSRmlw0q6adeVhyphenhyphenlql5gC4kOkTQ5VkNfP0bubEDat0J01RiKwfESd1H4n0Y1b_3ewidS0wCv-lsJ6viF5qRADCVsc_cymrCoaSLGERZ-ss_e_rqsJ2G7WDtk_KOsrlWWnz6x3VQEpMH0/s400/20121004_151943.jpg)
Cara-cara:
- 500gm kacang tanpa kulit
- 15-20 ulas bawang putih (diblender dengan sedikit air dan sedikit garam) - masin ikut selera sedirik la yer...
- 20 ulas bawang putih (dihiris) - banyak pon boleh, suka hati.
- Segenggam ikan bilis (kalau suka)
- Air
- Minyak
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifSRmlw0q6adeVhyphenhyphenlql5gC4kOkTQ5VkNfP0bubEDat0J01RiKwfESd1H4n0Y1b_3ewidS0wCv-lsJ6viF5qRADCVsc_cymrCoaSLGERZ-ss_e_rqsJ2G7WDtk_KOsrlWWnz6x3VQEpMH0/s400/20121004_151943.jpg)
- Didihkan air didalam periuk. Bila dah didih tutup api dan tuangkan kacang. Biarkan selama 3-4minit pastu toskan.
- Gaul kacang dengan bawang putih yang diblender tadi. Perap setengah jam.
- Panaskan minyak. Goreng kacang tadik sehingga hampir kekuningan kemudian masukkan bawang putih yang dihiris dan ikan bilis sehingga bawang putih/ikan bilis garing dan kacang masak. (Kalo takut kacang/ikan bilis/bawang putih hangus boleh goreng asing)
- Bila dah masak toskan dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk bolehlah dimasukkan dalam balang kedap udara. Selamat untuk dimakan...
Tidak ada komentar:
Posting Komentar