Daging Goreng Halia
daging ni hasil skodeng rancangan 5 rencah 5 rasa td...cuma tukar rusa kpd daging lembu je...
Daging Goreng Halia
bahan:
300 gm daging btg pinang
2 sudu besar sos tiram
2-3 titik minyak bijan
1 sudu besar kicap cair masin
sedikit serbuk lada sulah
*perap semua bahan di atas selama 1/2 jam
bahan hiris:
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 1/2 inc halia
sedikit daun bawang
cili merah- buang biji sblm hiris
cara:
panaskan minyak- guna api besar
tumis halia, bwg besar dan bwg putih sampai naik bau
masukkan daging yg diperap
masukkan sedikit je air (dlm 2-3 sudu je)
bila daging dh masak, masukkan cili dan daun bwg yg dihiris
*x perlu garam sbb bahan perapan dah masin
(kalo guna daging btg pinang, tempoh memasak sekejap je...
kalo guna bhgn lain, rebus dulu daging hingga empuk)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar